ثبت درخواست فوری
مراقبت های بعد از آنژیوگرافی در منزل

مراقبت های بعد از آنژیوگرافی در منزل

  • دسته بندی : مهم ترین نکات خدمات پرستاری در منزل
  • نویسنده: دکتر بهروز زارعی
  • درتاریخ : 27 آبان 1403
  • بدون دیدگاه

آنژیوگرافی یا رگ نگاری از خدمات تخصصی تشخیصی پزشکی می باشد که بعد از اجرای آن باید مراقبت های لازم اجرا شود تا اثربخشی مناسبی از این خدمات را بتوان انتظار داشت، به طور کلی آنژیوگرافی از 3 طریق یعنی شریان براکیال بازویی، شریان رادیال مچ دست و شریان فمورال کشاله ران قابل انجام می باشد و در هر 3 حالت از آن جایی که داروهای رقیق کننده خون قبل از اجرای این خدمات به بیمار داده می شود عوارض و پیامد هایی نیز قابل مشاهده می باشد، این مطلب در راستای مرتفع کردن نیاز مراقبتی علمی شما برای جلوگیری از عوارض و اثربخشی مناسب آنژیوگرافی طراحی و تنظیم شده است، با اجرای صحیح مراقبت های اصولی بعد از آنژیوگرافی در منزل می توان به آسانی این دوره مهم را سپری کرد و به انجام امور روزانه و کانون گرم خانواده بازگشت، ما از مرکز درمان در منزل درمان نو در این مطلب با شما هستیم تا نکات مهم مراقبت های لازم بعد از بالن گذاری (فنرگذاری) را به شما آموزش دهیم، تا انتهای مطالب همراه ما بمانید و اگر در انتهای مطالب سوالی ذهن شما را درگیر کرد آن را از طریق کامنت های (نظرات) انتهای مطلب با پزشکان ما درمیان بگذارید.

بیشتر بخوانید: برای مراقبت های بعد از عمل قلب باز در منزل کلیک کنید.

زندگی بعد از آنژیوگرافی! چگونه و با شرایطی؟

اولین سوالی که ذهن بیماران آنژیوگرافی و خانواده محترم آن ها را درگیر می کند این است که زندگی بعد از آنژیوگرافی به چه صورتی است؟ جواب به این سوال همان چیزی است که ما در این مطلب به آن پرداخته ایم یعنی (مراقبت های بعد از آنژیوگرافی در منزل)، به صورت کلی مراقبت بعد از آنژیوگرافی (بالن گذاری) دارای نکات اص خود می باشد که باید به آن پایبند بود، الگوی زندگی بعد از آنژیوگرافی برای چند روز باید طبق چارچوب علمی مراقبت های بعد از انجام این خدمات تنظیم گردد تا همانطور که خدمتتان گفتیم اثربخشی مناسب از این خدمات با ارزش حاصل گردد، با ما همراه بمانید تا در رابطه با نکات کامل آن توضیحاتی برایتان آماده کرده ایم.

مرگ بعد از آنژیوگرافی آیا صحت دارد؟

به طور کلی درصد مرگ و میر پس از آنژیوگرافی 0.02% اعلام شده است، این بدان معنی است که درصد نرخ مرگ و میر (Mortality rate percentage) پس از آنژیوگرافی بسیار پایین می باشد و این خدمات به شرطی که توسط متخصص اینترونشنال آنژیوگرافی اجرا گردد از ریسک بسیار پایینی برخوردار است، به نقل از وبسایت NIH:

It has been reported that death after coronary angiography is rare (0.02%). Left main coronary artery lesion, advanced age, multivessel disease, heart failure, aortic stenosis and renal failure are reported as the risk factors causing sudden death after coronary angiography.

گزارش شده است که مرگ پس از آنژیوگرافی عروق کرونر نادر است (0.02%). ضایعه شریان کرونر اصلی چپ، سن بالا، بیماری چند رگ، نارسایی قلبی، تنگی آئورت و نارسایی کلیه به عنوان عوامل خطر مرگ ناگهانی پس از آنژیوگرافی عروق کرونر گزارش شده است.

می توانیم نتیجه بگیریم که بیشترین عوارض نیز مربوط به آسیب های وارد شده به شریان های اصلی مانند کرونر ایجاد می گردد که معمولا با وجود سن بالا و بیماری های چندگانه Multiple Diseases در ارتباط است، از همین رو اگر شما نیز کاندید انجام آنژیوگرافی می باشید جای نگرانی وجود ندارد زیرا این خدمات می توانید به برطرف کردن علائم CAD یا گرفتگی های عروقی شما کمک کند.

بعد از آنژیوگرافی چند روز بستری دارد؟

بعد از آنژیوگرافی چند روز بستری دارد؟

به طور معمول همان روز بعد از آنژیوگرافی ترخیص خواهید شد، در افرادی که نوبت دهی آن ها به انتهای روز موکول می شود به دلیل زمان بر بودن خدمات آنژیوگرافی و حساسیت مراقبت از بیمار در منزل امکان ترخیص تا قبل از ظهر روز بعد نیز وجود دارد، اگر بیمار به دنبال آنژیوگرافی دچار عوارضی نظیر خونریزی از ناحیه آنژیوگرافی، دیس ریتمی قلبی، درد قلبی و تغییرات همودینامیکی نیز گردد نیاز است تا 1 روز کامل تحت نظر در بخش های بستری قلب بماند، اما به صورت کلی و نداشتن عوارض خاص همان روز ترخیص خواهید شد.

13 نکته مهم در رابطه با مراقبت های بعد از آنژیوگرافی در منزل

13 نکته مهم در رابطه با مراقبت های بعد از آنژیوگرافی در منزل

و اما زندگی بعد از آنژیوگرافی که قولش را به شما داده بودیم! در این قسمت ما در رابطه با 13 نکته مهم برای جواب سوال شما یعنی "زندگی بعد از آنژیوگرافی" جمع آوری کرده ایم تا با دیدگاه کامل تر بتوانید مراقبت های بعد از آنژیوگرافی قلب در منزل را اجرا کنید، 13 نکته مهم و کاربردی در رابطه با مراقبت های بعد از آنژیوگرافی در منزل که باید شما بدانید:

مراقبت از ناحیه ورود کاتتر آنژیوگرافی

اولین قدم از آموزش مراقبت های بعد از آنژیوگرافی در منزل توجه به ناحیه ورود سوزن آنژیوگرافی می باشد، این نواحی به صورت کلی یا در دست و یا در کشاله ران می باشند، مراقبت از جای زخم بعد از آنژیوگرافی به واسطه رعایت الگوی بهداشتی مراقبتی زیر قابل اجرا می باشد:

  1. تعویض پانسمان زخم روزانه
  2. جلوگیری از مرطوب شدن زخم ناحیه ورود
  3. شستن زخم با صابون مایع
  4. بررسی زخم از نظر خونریزی
  5. بررسی از نظر هماتوم (لخته زیرپوست)
  6. بررسی کبودی ناحیه ورود سوزن
  7. عدم تحریک و فشارآورن روی ناحیه ورود سوزن

24 ساعت از پیاده وری بعد از آنژیوگرافی خودداری کنید

به دلیل احتمال تغییرات همودینامیکی در فردی که به تازگی آنژیوگرافی انجام داده 24 ساعت اول از آنژیوگرافی انجام پیاده روی توصیه نمی گردد، با انجام پیاده روی احتمال افزایش جریان خون Circulation وجود دارد و از این طریق فشار بر روی استنت یا فنرآنژیوگرافی وجود دارد که می توانند خطراتی نظیر بسته شدن عروق، بسته شدن فنر و درد قلبی را به همراه داشته باشد.

تعویق 4 روزه رانندگی بعد از آنژیوگرافی

به طور معمول پزشکان قلب توصیه می کنند که تا 4 روز از رانندگی کردن خودداری کنید، علت این امر آن است که با انجام رانندگی هر 4 اندام درگیر خواهند شد و این عامل می تواند هم در افزایش احتمال خونریزی نقاط ورود سوزن آنژیوگرافی تاثیرگذار باشد و هم به دلیل چرخش های دست فشار کاذبی بر روی عضله قلب وارد شود، از پیامد های رانندگی زودهنگام بعد از آنژیوگرافی می توان به خون ریزی از نواحی ورود سوزن، درد قلبی، ریستنوزیس Stenosis مجدد عروق آنژیو شده و حمله قلبی اشاره نمود.

رعایت تغذیه مناسب

بعد از آنژیوگرافی چی بخوریم؟

برای آن دسته از افرادی که سوال می کنند بعد از آنژیوگرافی چی بخوریم پیشنهاد می کنیم به لیست زیر توجه کنند:

  1. مصرف مایعات >> 3 ساعت اول بعد از آنژیوگرافی یک و نیم لیتر مایعات بنوشید، علت نوشیدن آب در این زمان پاکسازی بدن شما از ماده حاجب (رادیواکتیو) است که برای مشاهده عروق شما تزریق شده است، دفع این ماده حاجب از طریق کلیه ها می باشد و برای دفع آن شما نیاز به مصرف مایعات فراوان پس از آنژیوگرافی خواهید داشت.
  2. استفاده از آبمیوه های طبیعی >> مبیوه های طبیعی همانند آب هویج و آب آناناس می تواند در ترمیم زخم و آرام سازی اعصاب شما تاثیرگذار باشد، آناناس تنها غذایی است که حاوی بروملین است، بروملین آنزیمی است که به بهبود پوست و بافت‌ ها کمک می‌ کند و از این رو استفاده از ناناس می توان در مسیر ترمیم زخم ورود سوزن آنژیوگرافی کمک کننده باشد.
  3. استفاده از غلات کامل >> منظور از غلات کامل غلاتی می باشد که سبوس از آن جدا نشده باشد، وجود سبوس برای دستگاه گوارش بسیار نیاز است و این ماده مهم سبب رفع یبوست و افزایش دفع می گردد، در افرادی که آنژیوگرافی انجام داده اند به دلیل محدودیت چند روزه حرکتی استفاده از غلات کامل مانند نان جو، نان برنج و نان گندم می تواند در افزایش حرکات روده ای موثر باشد.
  4. رژیم کم نمک کم چرب را انتخاب کنید >> در غذاهای مصرفی خود از نمک و چربی بسیار کمی استفاده کنید، احتمال گرفتگی عروق پس از آنژیوگرافی به دلیل التهاب رگ وجود دارد و وجود نمک در خون سبب افزایش فشارخون و وجود چربی نیز به استنوزیس مجدد منجر خواهد شد.
  5. از گوشت های سفید استفاده کنید >> استفاده از گوشت ماهی سالمونلا، تن، ساردین، میگو و سینه گوشت مرغ از گوشت های مناسبی هستند که باید بدون روغن آن ها را استفاده کرد، برای مصرف آن ها از روغن استفاده نکنید.
  6. سوپ سبزیجات درست کنید >> استفاده از گوجه به دلیل پتاسیم بالا، استفاده از قارچ به دلیل پروتدین بالا، استفاده از سبزیجاتی نظیر ریحان و گشنیز به دلیل آنتی اکسیدان بالا و وجود نعناع به دلیل خاصیت آرامبخشی که دارد می تواند یک سوپ معجره آفرین برای شما باشد، از آن استفاده کنید.
  7. فست فوت را کنار بگذارید >> استفاده از پنیز پیتزا، استفاده از روغن های حیوانی با درصد اشباع بالا می تواند در مسیر ترمیم التهابات عروقی و حل ورود سوزن آنژیوگرافی مضرر و خطرساز باشد، طبق گفته کوزاک که متخصصبن مجرب قلب و عروق است: ”من سوپ عدس را دوست دارم. من عادت داشتم آن را با روغن درست کنم و الان این کار را نمی کنم “.
  8. محدود کردن چربی های ترانس >> چربی ترانس یک نام عمومی برای چربی ‌های غیراشباعی است که دارای اسید (های) چرب ترانس ایزومر (E-isomer) هستند، این چربی ها معمولا در فست خود ها و سرخ کردنی ها وجود دارند و در افزایش کلسترول LDL بسیار موثر هستند، پس آن ها را کنار بگذارید.
  9. استفاده از روغن های سالم در غذا >> روغن هایی که درصد اشباع و ترانس پایینی دارند برای شما مفیذ است، این روغن ها می توانند انرژی مناسب را به شما بدهند و از ایجاد یبوست در طول روز جلوگیری کنند، از مهم ترین این روغن ها می توان به: روغن کتان، زیتون، کنجد و روغن دانه گندم به همراه روغن زیتون رقیق، روغن کلزا و بادام زمینی اشاره نمود.

رعایت رژیم دارویی طبق دستور پزشک

استفاده از الگوی مصرف مناسب رژیم دارویی می تواند شما را در مسیر درمان زودهنگام قرار دهد، به طور مثال اگر پزشک برای شما از سوتالول 5 میلی گرم 2 بار در روز استفاده کرده است باید زمان دقیق مصرف آن یعنی 6 صبح و 6 عصر را تعیین و از آن استفاده کنید، داروهای قلبی دارای دوز تام در خون هستند که اجرای منظم و دقیق آن ها می تواند در تنظیم فشارخون، ضربان قلب و علائم همودینامیک قلبی موثر باشد.

تنظیم برنامه منظم ویزیت مجدد توسط پزشک

داشتن برنامه مناسب برای مراجعه ادواری به پزشک می تواند شما را در مسیر بهبودی موثری قرار دهد، به طور مثال برای خود از برگه ای استفاده کنید که در طول روز فشارخون و ضربان قلب خود را در آن یادداشت نمایید، پس از گذشت دوره مناسب برای آماده شدن جهت ویزیت همان برگه را به پزشک خود تحویل دهید تا بر اساس اطلاعات همودینامیکی ثبت شده شما تغییرات دارویی را برای شما اعمال کند، اگر نیاز به ویزیت قلب در منزل نیز دارید می توانید در این صفحه درخواست خود را اعلام کنید.

از همان ابتدا استراحت را بعد از آنژیوگرافی جدی بگیرید

بعد از آنژیوگرافی زمان آن رسیده تا شما هم به خود و هم به روحتان آرامش دهید حتی شده برای چند روز! معمولا تا 72 ساعت پس از آنژیوگرافی پزشکان قلب پیشنهاد می کنند که استراحت بیشتر از حد معمولی داشته باشید، این استراحت شما را در مسیر بازسازی آسیب های عروقی و جلوگیری از تنش و علائم عود مجدد درد قلبی کمک می کند، پس حتما استراحت را برای خودتان برنامه ریزی کنید.

انجام حرکات سنگین تا 7 روز ممنوع!

حرکات سنگین می تواند باعث فشار به ناحیه ورود سوزن آنژیوگرافی و همچنین افزایش فشار به ناحیه بالن گذاری شده شود، از همین رو بهتر است حداقل 7 روز از برداشتن اجسام سنگین، فشار اضافی به بدن، هول دادن اجسام و استرس دوری کنید، این کار باعث می شود تا هر چه سریعتر بازتوانی خود را پیدا کرده و سریعا بتوانید به انجام امور روزانه خود بازگردید.

سبک زندگی سالم را بعد از آنژیوگرافی الویت قرار دهید

سبک زمندگی سالم از مهم ترین اقداماتی است که شما باید بعد از آنژیوگرافی آن را هدف قرار دهید، منظور از سبک زندگی سالم انجام سلسله مراتبی است که از این پس باید به آن ها پایبند باشید، از مهم ترین اقدامات لازم برای داشتن سبک زندگی سالم می توان به:

  • سیگار کشیدن را متوقف کنید
  • مصرف بی رویه کافئین را محدود کنید
  • خواب خود را اصلاح کنید، روزی 6 الی 8 ساعت خواب کافی و مفید داشته باشید
  • استفاده از مشروبات الکلی را ممنوع کنید
  • رژیم غذایی کم نمک کم چرب را در برنامه غذایی خود قرار دهید
  • استرس را از خود دور کنید

پیشنهاد ویژه: علاقه مندان به تفسیر نوار قلب کلیک کنند.

کنترل علائم حیاتی به صورت دقیق

پس از آنژیوگرافی حداقل تا 48 ساعت (2 روز) به صورت دقیق علائم حیاتی خود را چک کنید، از مهم ترین آیتم هایی که برای کنترل علائم حیاتی خود باید به آن ها توجه کنید می توان به: ضربان قلب PR، تعداد تنفس RR، اکسیژن خون SPO2 و فشار خون BP اشاره داشت، به صورت مرتب ریتم قلبی خود را چک کنید و در صورتی که طپش های ناگهانی شما را آن را با پزشک خود مطرح کنید، اگر می خواهید در رابطه با نکات کنترل علائم حیاتی بیشتر بدانید به این صفحه مراجعه نمایید.

2 روز سفرهوایی را به تاخیر بیاندازید

به دلیل استرس و تنش های ناشی از پرواز هوایی مسافرت یا امورکاری خود را به مدت 2 روز به تعویق بیاندازید، به طور کلی پس از آنژیوگرافی منعی جهت پروازهوایی وجود ندارد اما باتوجه به تغییرات فشارهوا و همچنین احتمال ایجاد تنش های استرسی در امر پرواز بهتر است تا 2 روز از سوارشدن به هواپیما خودداری کنید.

از آسانسور به جای پله های منزل استفاده کنید

فشار مازاد بر قلب، تنفس و جریان خون به واسطه استفاده از پله های بلند منزل شما می تواند بر روند بهبودی زخم ناحیه آنژیوگرافی و آرامش قلب شما تاثیرگذار باشد، از همین رو بهتر است به جای بالارفتن از پله ها از آسانسور برای جابه جایی خود استفاده کنید، اگر منزل شما آسانسور ندارد و مجبور هستید که از پله استفاده کنید به این شیوه از پله های منزلتان استفاده کنید: ابتدا گام راست خود را بگذارید، میله یا نرده های پله را گرفته و سپس گام چپ خود را بردارید، 10 ثانیه مکث کرده و همین کار را ادامه دهید، به هیچگاه در بالارفتن از پله عجله نکنید.

7 روز ورزش سنگین را به تعویق بیاندازید

7 روز ورزش سنگین را به تعویق بیاندازید

ورزش سنگین تا 7 روز پس از آنژیوگرافی ممنوع! ورزش به ماهیت خود سبب افزایش ترشح سروتونین، دوپامین، نوراپی نفرین و سایر محرک های شادی آور می شود، در دوران پس از آنژیوگرافی به دلیل تحریکات بالای عضله قلب هر نوع کاته کولامین با ترشح بیش از حد می تواند سبب ایجاد عوارضی نظیر دیس ریتمی و آریتمی قلبی گردد، جدای از این موارد با انجام ورزش احتمال بسته شدن مجدد رگ و همچنین تعویق در بهبود زخم ناحیه ورود سوزن رگ گردد.

جمع بندی و گرفتن نتایج نهایی

در جمع بندی باید خدمتتان عرض کنیم که آنژیوگرافی یا بالن گذاری یک روش نوین برای درمان گرفتگی عروق قلب می باشد، این خدمات تخصصی معمولا 3 الی 5 ساعت در اتاق آنژیوگرافی به طور می انجامد و از طرفی مدت زمان لازم برای بستری شما به شرط نداشتن عوارض خاص تنها به چند ساعت معطوف می شود و سریعا ترخیص خواهید شد، دقت در اجرای مراقبت های پس از آنژیوگرافی به همان میزان اهمیت دارد که خود فرآیند آنژیوگرافی اهمیت دارد، به همین دلیل بهتر است 13 نکته ای که خدمتتان گفته شد را مطالعه کرده و از آن ها برای درمان هر چه سریعتر استفاده نمایید، با امید سلامتی برای شما عزیزان.

اشتراک گذاری :

درج نظر برای این مطلب

اولین نفر باشید که نظر می‌دهید.
Captcha
loader
لطفا صبر کنید
مطالب مرتبط پیشنهادی

درمان نو را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

مشاوره
فوری